Рівень забрудненності мікотоксинами врожаю кукурудзи та пшениці у 2020 році

М’ясо втрачає вологу? Цьому є кілька причин. У тому числі і дефіцит магнію у раціоні свиней.
12.06.2020
Уровень загрязненности микотоксинами урожая кукурузы и пшеницы в 2020 году
16.06.2020

Рівень забрудненності мікотоксинами врожаю кукурудзи та пшениці у 2020 році

Згідно з прогнозами експертів, у багатьох регіонах Європи очікується високий рівень забруднення мікотоксинами врожаїв кукурудзи та пшениці 2020 року. Прогноз базується на аналізі вмісту мікотоксину, який щоденно оцінюється в зерні кукурудзи та пшениці. Однією з основних тенденцій накопичення мікотоксинів, зазначеною в прогнозі, є ризик перевищення гранично допустимих значень за вмістом дезоксиніваленолу (ДОН), або вомітоксину (150 мкг/кг) в кукурудзі Центральної, Східної і Південної Європи, а також аналогічно висока ймовірність перевищення показника 150 мкг/кг за вмістом вказаного мікотоксину у пшениці Північної Європи (таблицю нижче).

 

Таблиця. Рівні мікотоксинів у зерні пшениці та кукурудзи з різних регіонів Європи

Регіон Кукурудза: фумонізин Кукурудза: афлатоксин Кукурудза: ДОН Кукурудза: зеараленон Пшениця: ДОН Пшениця: зеараленон
Центральна Європа 46 24 90 53 59 13
Східна Європа 32 12 92 27 53 19
Північна Європа 10 3 48 17 73 19
Південна Європа 50 19 85 47 50 9
Допустимі значення 500 мкг/кг 2 мкг/кг 150 мкг/кг 50 мкг/кг 150 мкг/кг 50 мкг/кг

 

Центральноєвропейська кукурудза

Наразі найвищий ризик для кукурудзи в Центральній Європі становить ДОН – на рівні 90%, а також зеараленон – 53%. Також існує прогноз вищого, ніж зазвичай, рівня афлатоксину (мікотоксин, характерний для теплої області). Це спостерігається на території Румунії та Угорщини, а обидві ці країни включені до складу Центральної Європи.

 

Східноєвропейська кукурудза

У Східній Європі знову найбільший ризик накопичення ДОН для кукурудзи. Прогнозується дещо нижчий ризик накопичення зеараленону порівняно з Центральною Європою, хоча одні й ті ж гриби можуть виробляти і ДОН, і зеараленон. Проте, розвиток зеараленону буде залежати від умов пізнього сезону.

 

Північноєвропейська кукурудза

У прогнозі для Північної Європи рівень мікотоксину в кукурудзі характерно нижчий. Однак все ще є обгрунтований ризик накопичення ДОН вище порогового рівня, а також існує певний ризик пов’язаний зі збагаченням зеараленоном.

 

Південноєвропейська кукурудза

Накопичення ДОН також є найвищим ризиком у Піфденній Європі, але Фумонізин, афлатоксин та зеараленон, як правило, мають високий показник порівняно з іншими регіонами. У деякі роки гарячі та сухі умови можуть ще більше підвищувати ризик розвитку афлатоксину у цьому регіоні.

Погода є єдиним найважливішим фактором щодо прогнозування появи мікотоксину і вона домінує в причинах річних коливань в структурі мікотоксинів з року в рік.

 

Ризик забруднення пшениці ДОН

Ризик накопичення ДОН у пшениці досить високий у всіх регіонах Європи, але найвищий він буде у Північній Європі, де в цьому місяці очікуються більш вологі умови, які можуть співпасти з цвітінням. І хоча ризик накопичення зералеленону нижчий, ніж у кукурудзи, поки що він все ще залишається у всіх регіонах, а найвищі його рівні прогнозуються для Східної та Північної Європи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *